Miód – dar natury, który pomaga podnieść odporność

Produkty pszczele kojarzą się przede wszystkim z sezonem zimowym, gdyż stosujemy je w celu leczenia przeziębienia i grypy. To prawidłowy odruch, gdyż miód nie tylko podnosi odporność, ale jednocześnie umożliwia szybszy powrót do zdrowia.

Dlaczego jesień i zima to dobry czas na stosowanie miodu?

Kiedy za oknem spada temperatura, pojawia się deszcz i wiatr, to zwiększa się ilość zarazków i bakterii. Chorujemy częściej i czujemy się gorzej, dlatego wielu z nas sięga po suplementy diety na odporność. Jednak większość z nich nie przynosi pożądanych efektów. Zamiast tego warto wprowadzić do menu produkty pszczele, a przede wszystkim miód. Są zdrowsze i przyniosą zdecydowanie lepsze rezultaty.

Przeziębienie jest wywoływane przez wirusy, pojawia się katar, kichanie, ból gardła i kaszel. Czujemy się źle, dlatego warto zrobić wszystko, żeby jak najszybciej wrócić do dobrej kondycji i właśnie dlatego stosuje się miód, który wykazuje prozdrowotne właściwości. W jego składzie znajdziemy apidycynę, oksydazę glukozy, inhibinę oraz lizozym – każdy z nich wykazuje jakże cenne właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Produkty pszczele, w tym również miód mają także bardzo cenne działanie przeciwgorączkowe, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne, co jest bardzo ważne w trakcie zmagania się z nieprzyjemnymi objawami przeziębienia czy grypy. Regularne spożywanie miodu sprawia, że zmniejsza się obrzęk błon śluzowych, a wydzielina rozrzedza się znacznie szybciej. Bardzo ważne są właściwości antyseptyczne miodu. Dochodzi do tego także działanie uspokajające, ułatwiające zasypianie i działanie napotne, co jest bardzo ważne w trakcie zmagania się z chorobą.

Zalety jedzenia miodu

Produkty pszczele powinny zostać połączone z odpowiednią dawką odpoczynku i snu. Miód pomaga na kaszel, nawet ten intensywny. Cały organizm szybciej się regeneruje, czyli po tygodniu choroby można spokojnie wrócić do normalnych obowiązków i dobrego samopoczucia.

Bardzo ważną cechą miodu jest działanie immunostymulujące oraz immunodulujące, co oznacza, że regularne spożywanie produktów pochodzących od pszczół sprawia, że układ immunologiczny będzie produkował więcej przeciwciał. Każda kolejna infekcja będzie szybciej zwalczana, a układ gotowy do walki ze szkodliwymi drobnoustrojami. Zyskają na tym także siły obronne organizmu.

W miodzie znajdują się węglowodany, które są nie tylko źródłem energii, ale jednocześnie organizm nie ma większych problemów z ich przyswajaniem. Składniki występujące w miodzie mają znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Jeżeli w Twojej diecie nie brakuje dobrej jakości miodu, znacznie ograniczysz pobudliwość i napięcia komórek nerwowych, co również ma wpływ na to, jak się czujesz. Z kolei występowanie jonów sodu oraz jonów potasu to gwarancja właściwej równowagi elektrolitowej. Dlaczego o tym piszemy przy odporności? Jeżeli układ nerwowy pracuje prawidłowo, odporność organizmu się podnosi, czyli wszystko łączy się w jedną całość.