Dietetyk jest specjalistą, który zajmuje się wpływem żywności i diety na życie i zdrowie człowieka. Mimo, że wielu osobom kojarzy się jedynie z odchudzaniem i pozbywaniem się nadwagi, to posiada on również wiedzę z zakresu medycyny, psychologii, anatomii oraz biochemii, co czyni go specjalistą interdyscyplinarnym. Do jego zadań należą przede wszystkim opracowywanie zaleceń żywieniowych dla osób indywidualnych, edukacja żywieniowa społeczeństwa, promocja zdrowia i zdrowego odżywiania. Zajmuje się on ustalaniem planu żywienia dla osób w różnym wieku, zdrowych, chorych, w stanach specjalnych (np. w ciąży) oraz ustalaniem jadłospisów dla większych grup ludzi. Oprócz tego dietetyk opracowuje metody leczenia zaburzeń żywieniowych oraz skupia się na profilaktyce żywieniowej oraz leczeniu żywieniowym człowieka. Ponadto nadzoruje prawidłowe żywienie w placówkach żywienia zbiorowego, szkołach, szpitalach, zakładach karnych. Dodatkowo zajmuje się badaniem produktów żywnościowych - analizuje ich skład, pochodzenie oraz określa wpływ składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka. Dobrze dobrana dieta może pomagać w leczeniu wielu schorzeń i uzupełniać niedobory, przekładając się na polepszenie zdrowia i samopoczucia.
Choroby dietozależne
Nieprawidłowe żywienie zaburza pracę całego organizmu i powoduje choroby dietozależne takie jak cukrzyca, miażdżyca, osteoporoza czy nawet nowotwory oraz inne tak zwane choroby cywilizacyjne. Zdarza się, że po długotrwałych okresach złego żywienia pacjentom zaczyna dokuczać niewydolność nerek, niedokrwistość wynikająca z niedoboru żelaza czy dna moczanowa. W przypadku cierpienia na jedną z tych dolegliwości konieczna jest współpraca z dietetykiem, mająca na celu przywrócenie prawidłowej masy ciała jeżeli to konieczne dla poprawienia parametrów zdrowotnych, a następnie przywrócenie prawidłowego funkcjonowania układów i narządów pacjenta. Przykładowo cukrzyca typu 2 jest silnie powiązana z otyłością, a ponadto powoduje takie dodatkowe problemy jak stłuszczenie wątroby czy nadciśnienie tętnicze. W jej leczeniu trzeba dopasować odżywianie do stanu chorego tak, aby pomagało mu w wyjściu z choroby. Natomiast w cukrzycy typu 1 konieczne będzie dobranie diety z niskim indeksem glikemicznym oraz małą ilością łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dietetyk może również nauczyć chorego i jego bliskich obliczania wymienników węglowodanowych w posiłkach, co pozwoli na sprawniejsze kontrolowanie glikemii i dobieranie odpowiednich dawek insuliny.
Dietetyk pomoże również przy chorobach autoimmunologicznych takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniewskiego Crohna - tu jego wsparcie spersonalizowane na podstawie wyników badań pomoże złagodzić objawy. Poprawi również codzienne funkcjonowanie i samopoczucie dieta dobrana indywidualnie pod dysfunkcje przewodu pokarmowego - zespół jelita drażliwego i chorobę refluksową przełyku.
Jak wygląda współpraca z dietetykiem?
Niezależnie od tego, w jakim celu pacjent przychodzi do dietetyka, niektóre z etapów powtarzają się w przebiegu niemal każdego przypadku. Na początku dietetyk przeprowadza wywiad, który pozwala na zebranie informacji na temat stanu zdrowia i organizmu pacjenta, jego stylu życia, nawyków żywieniowych oraz oczekiwanych rezultatów. Następnie dietetyk może skierować pacjenta na dodatkowe badania, jeżeli uzna to za konieczne. Później ustala on częstotliwość wizyt i rozplanowuje harmonogram tak, aby móc miarodajnie kontrolować postępy w leczeniu. Po tym następuje oczywiście ułożenie jadłospisu, który jest stale dopasowywany do wymagań i potrzeb pacjenta oraz aktualizowany jeżeli sytuacja tego wymaga. Jadłospis może zostać również zmodyfikowany tak, aby pomagać pacjentowi z jego indywidualnymi problemami - można ułożyć go tak, aby wspomagał pozbywanie się trądziku, zapobiegał wypadaniu włosów czy wpływał pozytywnie na możliwość przyrostu masy mięśniowej.
Zadbaj o swoje zdrowie ze specjalistyczną kliniką Medicus.