Dla wielu osób nie ma lepszego zapachu niż poranna, świeżo palona kawa, która pobudza, doskonale smakuje i stała się nieodłącznym elementem dnia większości Polaków. Szczególnie ceniona jest dobra kawa ziarnista, która ze względu na swoje wspaniałe cechy, uznawana jest przez specjalistów za tę najbardziej szlachetną, której smak oraz aromat są zdecydowanie najlepsze. Jeżeli jednak chcesz pić na co dzień najlepszą kawę ziarnistą, musisz zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii – by wybrać ją właściwie i nie ryzykować zainwestowania w produkt niepełnowartościowy czy przeterminowany. Oto 5 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę.
Dobra kawa ziarnista – czym kierować się, wybierając tę najlepszą?
Po pierwsze – skąd pochodzi kawa?
Dobra kawa ziarnista jest produktem wytwarzanym w wielu zakątkach świata – znana jest od setek lat w Etiopii i to właśnie ten kraj uznawany jest za ojczyznę kawy. Pochodzenie ma ogromny wpływ na smak i jakość ziaren, dlatego warto wrócić na to szczególną uwagę. Kawy ziarniste z Afryki będą miały delikatny posmak owocowo-kwiecisty, Ameryka Południowa to często delikatny smak, pozbawiony goryczki, zaś Ameryka Środkowa słynie z kaw słodkich, orzechowych, a nawet… koniakowych. Wybór jest więc duży, a Ty masz możliwość zakupienia dokładnie takiego wyrobu, który będzie spełniał Twoje indywidualne oczekiwania.
Jeżeli chcesz mieć pewność tego, że inwestujesz w najlepsze kawy ziarniste, kupuj te pochodzące z Etiopii, Brazylii, Gwatemali, Kostaryki czy Jamajki!
Po drugie – kiedy kawa była wypalana?
Jaka dobra kawa ziarnista? Przede wszystkim świeża! I jest to bardzo ważna kwestia, ponieważ produkty zalegające na półkach w supermarkecie bardzo często okazują się być… przeterminowane. Wynika to przede wszystkim z faktu zbyt długiego magazynowania kaw, co wpływa na ich świeżość, a w konsekwencji również smak i aromat. Dlatego też dobra kawa nie powinna być wypalana później niż przed około dwoma miesiącami – w innym wypadku może istnieć ryzyko, że zaopatrzysz się w produkt niespełniający oczekiwań.
Po trzecie – jaki to gatunek kawy?
Według rankingu popularności, największym zainteresowaniem wśród kawoszy cieszy się Arabica i również ona jest najczęściej produkowana (nawet 70-75% światowej produkcji!). Ma ona delikatny smak, ceniony przez większość osób i nie posiada zbyt dużo kofeiny, dlatego polecana jest praktycznie każdemu – nawet osobom, które piją ten napój bardzo sporadycznie.
Alternatywą dla Arabiki jest Robusta – najlepsza kawa dla osób, które liczą przede wszystkim na duże pobudzenie. Zawiera ona o wiele więcej kofeiny i ma przy tym intensywniejszy smak, dlatego też dedykowana jest przede wszystkim koneserom tego napoju.
Po czwarte – jaki jest jej zapach?
O tym, czy ziarna są świeże, a ich jakość najlepsza, decyduje przede wszystkim aromat – powinien być on piękny i niezwykle intensywny już po otwarciu opakowania. Jeżeli tak nie jest, może to oznaczać konieczność postawienia na inny produkt.
Po piąte – jaki kolor mają ziarna kawy?
Dobra kawa ziarnista to ta, której ziarna są brązowe – świadczy to o jej świeżości oraz wysokiej jakości. Im bardziej czarne są ziarna, tym może to oznaczać, że jakość kawy nie jest najwyższa – czasami producenci poprzez dłuższe wypalanie chcą ukryć wady swoich wyrobów i dlatego warto omijać je szerokim łukiem.
Gdzie kupować kawy ziarniste?
Jak już powiedzieliśmy wcześniej, zakup kawy w supermarkecie może wiązać się z ryzykiem zainwestowania w produkt nieświeży albo niskiej jakości, dlatego też najlepszym miejscem do zakupu będzie palarnia kawy, czyli specjalistyczny sklep, który w produkty zaopatruje się u cenionych producentów. Wybierając dobrą palarnię masz pewność tego, że inwestujesz w ziarna, które zachwycą Cię smakiem i aromatem, a dzięki bogatemu asortymentowi, z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.