Miski metalowe w kuchni - jakie są najlepsze sposoby na wykorzystywanie ich w codziennych czynnościach?

Wyposażenie kuchni powinno być ładne, ale przede wszystkim funkcjonalne. Warto zadbać o takie elementy, które mają szerokie zastosowanie. Przykładem są metalowe miski kuchenne.

Do czego można wykorzystać miski metalowe?

Miseczki metalowe mają szerokie zastosowanie. Ich właściwości oraz dostępność w różnych rozmiarach sprawiają, że można je wykorzystać do wielu czynności. Duże i wysokie miski sprawdzą się idealnie do przygotowywania ciasta. Składniki nie będą się z nich wysypywać ani wylewać, nawet jeśli będą mieszane za pomocą miksera. Można ich również użyć do roztapiania czekolady w kąpieli wodnej. Niskie i szerokie miski metalowe będą idealne do przyrządzania sałatek. Łatwo można wymieszać w nich wszystkie składniki. Będą również idealne do przygotowywania i marynowania mięs.

Najważniejsze zalety misek metalowych to:

  • trwałość - nie ulegają odkształceniom
  • odporność - na działanie niskich i wysokich temperatur; mogą być używane w gorącej wodzie lub przechowywane w zamrażarce, 
  • uniwersalność - metalowa powłoka nie przyswaja zapachów, może więc być stosowana z różnymi składnikami
  • ochrona - metal zapobiegają przed rozwojem bakterii i szkodliwych drobnoustrojów
  • bezpieczeństwo - miska z metalu przetrwa wiele - nie potłucze się, nawet jeśli upadnie z dużej wysokości.

Trzeba pamiętać o tym, że miski metalowe nie mogą być używane w mikrofalówkach, ani myte w zmywarkach. 

Jakie elementy wyposażenia są niezbędne w kuchni?

Aby umożliwić sobie sprawne i komfortowe wykonywanie zadań kuchennych warto zadbać o odpowiednie przedmioty. 

  1. Odpowiedni zestaw noży kuchennych - musi składać się z kilku modeli. Podstawą jest nóż do chleba, mięsa i obierania. Aby ostrza zachowały jak najdłużej swoje właściwości, należy myć noże ręcznie i przechowywać je w dedykowanym stojaku.
  2. Deski do krojenia - powinny zapewniać odpowiednio dużą przestrzeń. Należy pamiętać o tym, żeby nie stosować takiej samej deski do mięsa i innych produktów. Mięso zostawia na powierzchni deski bakterie, które mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie kilku desek w różnych kolorach i przeznaczenie każdej z nich do innego rodzaju żywności. 
  3. Naczynia do przechowywania - aby przygotowane jedzenie się nie zmarnowało, należy je prawidłowo przechowywać. Odpowiednie pojemniki, najlepiej szklane, umożliwią trzymanie jedzenia w lodówce przez kilka dni. Szczelna pokrywka zabezpieczy je przed wysuszeniem i zapachem innych produktów z lodówki.