Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Sosnowiec

Najpopularniejsze greckie przystawki

Greckie potrawy są niezwykle smaczne oraz zdrowe. To kraj, w którym jada się dużo ryb, owoców morza oraz warzyw tj. cukinii, bakłażany oraz papryka. Najpopularniejsze mięso w Grecji to baranina. Kraj ten słynie również z koziego sera. Na greckim stole nie może zabraknąć czarnych oliwek oraz ostrych papryczek peperoni. Najpopularniejsze greckie przystawki to sałatka horiatiki oraz tzatziki. Jakie inne greckie potrawy warto jeszcze poznać? Sprawdźmy!

Dolmadakia – gołąbki w liściach z winogronu

Greckie gołąbki dolmadakia robione są z liści winogronu, jagnięciny oraz ryżu. Liście winogronu muszą zostać najpierw ukiszone. Zbiera się je, gdy są one jeszcze młode. Powinny one mieć w miarę duże rozmiary. Greckie gołąbki zawija się identycznie, jak nasze polskie gołąbki. Znacznie różnią się one jednak rozmiarem. Dolmadakia mają wielkość kciuka. Do ich zrobienia używamy surowego ryżu. Ryż mieszamy z mięsem z jagnięciny, przyrumienioną cebulą oraz doprawiamy pieprzem i solą. Jak gotujemy dolmadiakia?

Naczynie z grubym dnem wykładamy liśćmi, które nam zostały. Jeśli nie mamy ich zbyt wiele, dno naczynia możemy wyłożyć grubymi plastrami ziemniaka, który ma neutralny smak. Greckie gołąbki układamy bardzo ciasno w naczyniu. Następnie nakrywamy je talerzem do góry dnem. Na talerz nakładamy ciężki kamień lub mniejsze naczynie wypełnione wodą. Gołąbki zalewamy wodą, dodajemy kilka plasterków cytryny obranej ze skórki i gotujemy na wolnym ogniu. Jak długo gotujemy greckie gołąbki? Czas gotowania dolmadakia jest bardzo długi.

Wynosi on około dwie godziny. Z czym podajemy gołąbki? Grecy robią sos z wywaru, w którym gotowały się dolmadakia. Jest on zagęszczany zasmażką z mąki oraz doprawiany solą, pieprzem oraz cytryną. Dolmadakia często skrapia się również samą cytryną, podaje z naturalnym greckim jogurtem lub sporządzonym z niego tzatziki. To przystawka, która jest jadana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tyropitakia oraz Spanakopitakia

Tyropitakia to kolejna przepyszna grecka przystawka. Jest ona znacznie łatwiejsza do zrobienia niż dolmadakia – pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto filo. Ciasto filo jest tak cienkie, jak papier. Większość Greków robi je samodzielnie przy pomocy wałka, który znacznie różni się od tradycyjnego polskiego wałka. Jest to bowiem długi kij. Ma on długość około jednego metra i średnicę jednego centymetra.

Ciasto nakłada się warstwami na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i przekłada masą sporządzoną z sera fety, jajek, koperku oraz oregano. Każdy kolejny placek smaruje się roztopionym masłem.Na wierzch nakłada się dwa placki, które również smaruje się masłem. Następnie ciasto piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Poza Grecją bardziej popularna jest tyropitakia zwijana w małe trójkąciki i smażona na głębokim oleju. Nazwa tyropitakia pochodzi od składnika – sera. Ser po grecku to tyri. Pitakia to po prostu ciasto.

Więcej informacji: Sprawdź przepisy na burgery jeżeli szukasz ciekawego pomysłu na obiad - dowiedz się więcej.

Spanakopitakia robiona jest identycznie jak tyropitakia. Do nadzienia dodawany jest dodatkowo szpinak – spanaki. Spanakopitakia znana jest również w kształcie trójkątów smażonych na głębokim tłuszczu.

To zaledwie trzy z wielu przepysznych, greckich przekąsek. Grecy to bardzo towarzyski naród. Uwielbiają oni biesiadować. Jedzą oni wówczas wspaniałe greckie przystawki, popijają je winem, wznoszą toast grecką wódką anyżową tzw. Ouzo oraz tańczą do greckiej muzyki swój tradycyjny grecki taniec Syrtaki zwany również tańcem Zorby.