Sosnowiecki Gastronomik IV szkołą w Polsce

Uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu, ul. Grota Roweckiego 64 Technikum, nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego- Tomasz Kostorz i Kordian Jarmundowicz zajęli IV miejsce w Kulinarnym Pucharze Śląska Szkół Gastronomicznych.

Ich danie finałowe : „ Roladka drobiowa nadziewana kaszą jaglaną z nutą dyni i borowika podana na musie z pieczonej pietruszki i selera” zyskało uznanie jury, w którym zasiadali wybitni kucharze: Szymon Szendlak, Piotr Jaworski, Sebastaian Humski, Tomasz Nowak, Paweł Kaczmarczyk oraz członkowie Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques i Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Poza wykonaniem dania ocenie podlegały walory estetyczne oraz smak serwowanej potrawy, a także czas wykonania i technika pracy.

.

Uczniów przygotowali nauczyciele-Tomsz Wasyliszyn oraz Dariusz Mączka,a doświadczeniem kulinarnym wspierał ich absolwent szkoły-Łukasz Kiczor. Gratulujemy sukcesu.