Suplementacja witaminami C i D - co warto wiedzieć?

Dieta uboga w owoce i warzywa, spędzanie wielu godzin w zamkniętych pomieszczeniach oraz unikanie ekspozycji na słońce mogą prowadzić do niedoborów w organizmie witamin C i D. W takim przypadku konieczna jest suplementacja. Dlaczego te obie substancje są tak ważne do utrzymania ciała w doskonałym zdrowiu?

Witamina C

Zwana także kwasem askorbinowym, jest jednym z najważniejszych składników diety, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. Pełni ona wiele ważnych funkcji, takich jak wzmacnianie układu odpornościowego, utrzymywanie zdrowia skóry, kości, zębów i dziąseł – zwalcza bakterie powodujące próchnicę, a także poprawa wchłaniania żelaza. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto jest niezbędna do syntezy kolagenu, który jest ważnym składnikiem tkanki łącznej.

Witamina C w różnym stężeniu znajduje się w wielu owocach i warzywach, ale w przypadku diety ubogiej w te produkty suplementacja okazać się być konieczna. Niedobory kwasu askorbinowego mogą prowadzić do osłabienia odporności, zmęczenia, anemii, a także innych poważnych chorób. Suplementacja jest szczególnie ważna dla osób palących papierosy, ponieważ nikotyna hamuje wchłanianie witaminy C. Warto tutaj sięgnąć po sprawdzone preparaty, które oferuje producent suplementów Amilek.

Dawkowanie witaminy C zależy od wieku i stanu zdrowia osoby. Dla dorosłych zalecana dzienna dawka wynosi od 1000 do 3000 mg, ale w przypadku infekcji zaleca się przyjmowanie dawki kilkukrotnie wyższej. Wysokie dawki witaminy C mogą być stosowane w celu wspomagania leczenia niektórych chorób, takich jak infekcje, alergie czy choroby autoimmunologiczne. Wysokiej jakości suplementy

Przedawkowanie witaminy C jest rzadkie i zwykle niegroźne, ponieważ nadmiar tej witaminy jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Niemniej jednak przyjmowanie dawek powyżej 2000 mg dziennie może prowadzić do objawów takich jak biegunka, nudności, wymioty oraz bóle brzucha. Długotrwałe stosowanie wysokich dawek natomiast może prowadzić do poważniejszych skutków, takich jak kamienie nerkowe czy uszkodzenia wątroby.

Witamina D

Zwana również "witaminą słoneczną", gdyż jest syntezowana w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego B, jest jednym z najważniejszych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wpływa na wiele procesów metabolicznych, przede wszystkim na wchłanianie wapnia i fosforu, a tym samym jest kluczowa dla zdrowia kości i zębów. Oprócz tego witamina D odgrywa istotną rolę w regulacji pracy układu odpornościowego, wpływa na procesy regulacji ciśnienia krwi, poprawia funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego, a także jest zaangażowana w procesy różnicowania i proliferacji komórek.

Niedobór witaminy D w diecie i brak ekspozycji na działanie promieniowania słonecznego może prowadzić do szeregu chorób, w tym do zaburzeń metabolicznych, chorób kości i mięśni, chorób układu krążenia, chorób autoimmunologicznych oraz do zwiększenia ryzyka zachorowań na niektóre nowotwory. Braki witaminy D mogą nawet powodować zaburzenia lekowe i depresję.

Zwykle zalecane dzienne dawki witaminy D wynoszą 1000-4000 j.m. (jednostek międzynarodowych) dla osób dorosłych. Dla dzieci dawki są mniejsze i wynoszą odpowiednio 400-2000 j.m. Dawkowanie powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu oraz warunków zdrowotnych, a także do poziomu niedoboru witaminy D.

Przedawkowanie witaminy D zwiększa ryzyko hiperkalcemii, czyli zwiększonego stężenia wapnia we krwi, co może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak kamica nerkowa, uszkodzenia nerek, arytmia serca i osteoporoza.

Przed suplementacją zawsze warto poradzić się specjalisty – lekarza pierwszego kontaktu lub farmaceuty. Jednak aby wskazać konkretne poziomy witamin w organizmie, niezbędne mogą okazać się ukierunkowane badania krwi.