Jeśli kiedykolwiek odwiedziłeś Włochy, być może zauważyłeś, że istnieje wiele różnych rodzajów włoskiej pizzy, od pizzy neapolitańskiej po tradycyjną włoską pizzę. Tak jak Ameryka ma pizzę w stylu nowojorskim, pizzę z grubym ciastem w stylu Chicago, tak we Włoszech mamy wiele różnych odmian!
Pizzeria włoska Warszawa to najlepsza lokalizacja. Przyjdź i skosztuj pizzy przyglądając się bliżej historii tego dania.
1. Pizza neapolitańska
Pizza ta to jeden z najbardziej znanych rodzajów włoskiej pizzy. Chroniona certyfikatem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (TSG). Ta pizza musi być wykonana w bardzo szczególny sposób. W 2017 roku sztuka robienia pizzy neapolitańskiej została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO!
2. Pizza łopatkowa
Pizza łopatkowa powstała w rzymskich piekarniach jako sposób na wykorzystanie resztek ciasta na chleb. Piekarze rozciągali ciasto wzdłuż, posypywali świeżymi składnikami i podawali po kawałku na drewnianej łopatki.
3. Smażona pizza
Klasyczny neapolitański street food, pizza fritta to smażone ciasto na pizzę. Występuje w wielu różnych kształtach i formach. Na przykład montanara jest okrągła, podczas gdy calzone ma kształt półksiężyca. Jak wiele innych wspaniałych rzeczy w życiu, pizza fritta narodziła się z kryzysu. Po II wojnie światowej ceny mozzarelli i drewna do pieców drastycznie wzrosły. Aby dalej serwować swoje podstawowe danie, kucharze w Neapolu postanowili usmażyć ciasto zamiast je piec, wypełniając je składnikami, które mieli pod ręką.