UM Sosnowiec: Victor Petrychenko w gronie najlepszych

1 min czytania

Sosnowiecki Gastronomik trzyma poziom. Dowodem na to jest zdobyte przez ucznia klasy II Victora Petrychenko wyróżnienie w prestiżowym konkursie w polskiej edycji Les Chefs en or”. Finał odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie 18.06.2021r. Do ścisłej czołówki zakwalifikowało się jedynie 9-ciu najlepszych uczniów z całej Polski, wśród nich nich Victor, który był najmłodszy. Zadaniem konkursowym było sporządzenie potrawy z selerem w roli głównej.

Reprezentant sosnowieckiej szkoły wykonał danie: Assiette z selera czyli seler w trzech odsłonach”, które składało się z puree z selera, pieczonego selera i konfitowanego selera z dodatkiem tabouletu ziołowego i piklowanych warzyw. Na jego wykonanie miał jedynie 1,5 godziny.

Jury w składzie : Jarosław Uściński Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Jan Kuroń właścicel firmy Kuchnia Kuronia”, Marek Burkach szef Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Selgros, doceniło walory smakowe i estetyczne przyznając Victorowi właśnie wyróżnienie. Przewodnikami ucznia w przygotowaniach do konkursu byli dwaj nauczyciele Krystian Cydejko i Tomasz Wasyliszyn.

.jpg)

Urząd Miejski w Sosnowcu, sosnowiec.pl/aktualnosci/id,18176,victor_petrychenko_w_gronie_najlepszych.html

Autor: krystian