Naturalne wędliny

Wędliny to mięsne wyroby, produkowane z rozdrobnionych surowców, takich jak wieprzowina, wołowina, drób, cielęcina, baranina. Zawierają zróżnicowaną wartość odżywczą, stanowią dobre źródło białka w diecie. Są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, obecnych w każdej kuchni. Doskonale pasują do codziennych kanapek, jako przekąska lub przystawka na przyjęcia, w formie talerza różnorodnych wędlin. Najpopularniejszą formą podania są plastry, pokrojone według upodobań cienko lub grubiej. Świetnie komponują się z sosami, takimi jak musztarda, majonez, sos chrzanowy. Ich smak podkreślają też warzywa i kiszonki. Najlepiej smakują na kromce świeżego pieczywa, z prawdziwym masłem. Niestety, na rynku obecnych jest wiele produktów, które nie mają korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Producenci chcą obniżyć koszty faszerują wędliny zbędnymi dodatkami, przede wszystkim azotanami i azotynami w mieszankach peklujących. Alternatywą są wysokiej jakości wędliny naturalne, które smakują jak wędliny domowe. Decydując się na takie produkty, możemy mieć pewność, że wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie i będą stanowiły doskonałe źródło białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B.

Rodzaje wędlin

Wędliny występują w wielu różnych rodzajach. Różnią się składem, formą i smakiem. Wyróżniamy przede wszystkim:

  • wędzonki - czyli przetwory mięsne, którego podstawą jest mięso peklowane - na przykład polędwica, szynka, boczek czy baleron
  • wędliny podrobowe - zawierają podroby, mięso i dodatek tłuszczu - na przykład wątrobianki, pasztetowe, salcesony oraz kiszki
  • produkty blokowe - składają się z mięsa, podrobów i tłuszczu - na przykład różnego rodzaju rolady
  • kiełbasy - czyli mięso, które wcześniej zostało rozdrobnione i otoczone sztuczną lub naturalną osłonką - do tej kategorii zaliczamy też kabanosy

Naturalne wędliny

Dobrej jakości naturalne wędliny równają się z wędlinami domowymi. Nie zwiększają ryzyka nadwagi i innych poważnych chorób ogólnoustrojowych. Peklowane są w naturalny sposób, przy użyciu solanki. Nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów, substancji wzmacniających smak i zapach, substancji zagęszczających i wypełniających. Próżno w nich szukać glutaminianu sodu, azotanów, siarczanów, karagenu, białka sojowego czy fosforanów. Mają one na celu podniesienie trwałości, polepszenie smaku i konsystencji, ale można osiągnąć to stosując bezpieczne składniki i tradycyjną metodę wyrobu, a nie szpikując chemią. Wędliny naturalne składają się przede wszystkim z dużej ilości dobrej jakości mięsa, a nie wody, zbędnych dodatków i wypełniaczy.

Jak wybrać najlepsze wędliny

Jeśli szukamy wędlin domowych, szukajmy produktów dobrej jakości, z wysoką zawartością mięsa. Stojąc przed zakupem wędlin, warto wybrać te, które mają widoczną naturalną strukturę mięsa (widoczne włókna, błony czy żyłki). Oznacza to, że są produktem mało przetworzonym. Należy unikać produktów o nienaturalnym kolorze, bardzo wilgotnych. Naturalne wędliny mają krótki, prosty skład. Ich wybór to inwestycja przede wszystkim w zdrowie oraz smak - możemy poczuć się, jakbyśmy jedli wędliny domowe.