Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Sosnowiec

mangan mikroskładnik

Mangan to bardzo istotny dla organizmu mikroelement, który musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Mangan to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiada także za mocne kości i wpływa na libido. Co jeszcze warto wiedzieć o manganie? Skąd możemy go dostarczać? Zapraszamy do przeczytania najistotniejszych informacji o manganie.

Wartość manganu dla organizmu człowieka

Mangan jest 14 najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem na Ziemi. Jest to srebrzystobiały, twardy i kruchy metal. Mangan jest powszechnie wykorzystywany w różnych dziedzinach. Z punktu widzenia odżywiania najważniejszy jest jednak wpływ i rola manganu na organizm. Brak manganu w organizmie człowieka może powodować wiele chorób i zaburzeń metabolicznych. Mangan bierze udział w procesie metabolizmu insuliny, obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom glukozy. Mangan jest również niezbędny do normalnego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i bierze udział w tworzeniu impulsów nerwowych. Poza tym mangan jest niezbędny dla prawidłowego trawienia i funkcjonowania trzustki. Bierze udział w przyswajaniu witamin B, C i E oraz uczestniczy w budowie (i odbudowie) tkanki kostnej i chrzęstnej. Mikroelement jest również ważny dla przyswajania witamin B, C i E. Uczestniczy w metabolizmie lipidów i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w wątrobie. Dzienne zapotrzebowanie na mangan dla osoby dorosłej wynosi ok. 0,2 mg na 1 kg masy ciała, a dla dzieci - 0,08-0,09 mg na 1 kg masy ciała. Aby mieć pewność, że nasz organizm zawsze otrzymuje potrzebną ilość manganu, możemy skorzystać z rozwiązania, jakim jest catering dietetyczny Sosnowiec.

Źródła manganu

Każda osoba może otrzymać niezbędną ilość manganu, jeżeli będzie starać się prowadzić zdrowy tryb życia i dbać o swoją dietę. Najlepsze źródła manganu obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego: owoce morza, podroby (zwłaszcza nerki), ser, kapusta, marchew, ogórki, rośliny strączkowe, grzyby, orzechy i płatki owsiane. Trzeba pamiętać, że mangan występuje tylko w naturalnych, nierafinowanych i niegotowanych produktach spożywczych. Przyczyną niedoboru manganu może być niedożywienie, przeciążenie emocjonalne, upośledzone wydalanie manganu z nadmiarem żelaza, wapnia i miedzi w organizmie. Objawy niedoboru manganu to m.in. wysoki cholesterol, upośledzenie pamięci, wysokie ciśnienie krwi, drgawki, zaburzenia słuchu i wzroku. Nadmierna zawartość manganu w organizmie prowadzi z kolei do senności, osłabienia i utraty apetytu.