Kuchnia japońska, jedna z kolebek kulinarnej tradycji z roku na rok osiąga coraz większą popularność zarówno na całym świecie, jak i w Polsce. Powodem tego może być zarówno fakt, że jest to kuchnia zupełnie inna od tych, które możemy próbować na całym świecie. Dużą zasługę w tak dużej popularności japońskiej kuchni ma jej zdrowotny charakter. Składniki dań, z których przyrządzane są japońskie dania uchodzą za jedne z najzdrowszych na świecie.

Kuchnia japońska czyli najzdrowsza kuchnia na świecie

Jak powszechnie wiadomo, Japończycy uchodzą za jedną z najbardziej wiekowych nacji na świecie. Mieszkaniec Japonii żyje średnio o 7 lat dłużej niż mieszkańcy innych krajów, a do tego relatywnie rzadziej diagnozuje się u nich choroby, a ich sylwetka uchodzi za szczupłą. Nie jest tajemnicą, że to właśnie dieta kuchni japońskiej pozwala mieszkańcom kraju kwitnącej wiśni na osiąganie tak dobrych wyników zarówno w obszarze długowieczności, jak i zdrowotności. Kuchnia japońska w głównej mierze wykorzystuje w swoich daniach wszelkiego rodzaju wodorosty, ryby oraz owoce morza. Równie często na talerzu możemy spotkać warzywa oraz tofu. Podobnie jak w innych regionach Azji, Japońska kuchnia nie może obyć się bez tak popularnego ryżu w wielu odmianach. Kuchnia japońska w zdecydowanej większości opiera się na daniach niskokalorycznych, które posiadają małą ilość żelaza. W Japonii mięso jest wykorzystywane sporadycznie w postaci wieprzowiny oraz wołowiny.

Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

Wybierając się do restauracji serwującej kuchnię japońską, największą część menu zajmie oczywiście sushi. Wprawdzie Japończycy spożywają sushi codziennie, jednak nie jest to najpopularniejsza potrawa Kraju Kwitnącej Wiśni. Nie sposób opisać wszystkich dostępnych rodzajów sushi. Najczęstsze odmiany sushi zawierają ryż, wodorosty oraz różne odmiany małych kawałków ryby. Podobnym daniem co sushi, jest sashimi, czyli kawałki surowych ryb, owoców morza lub mięsa serwowanych na misce ryżu, lub bezpośrednio na talerzu lub desce. Ze względu na fakt, iż posiłek Japończyka składa się z 5 dań (3 dodatki, ryż oraz zupa), najczęściej gotowaną zupą w Japonii jest oczywiście zupa Ramen. Bazą ramenu jest bulion, a na talerzu możemy dojrzeć prawdziwe bogactwo składników, które zależy jedynie od rodzaju ramenu, jaki zamówiliśmy. Najczęściej w Ramenie możemy spotkać makaron, jajko, cebula, owoce morza, rybę oraz mięso. Jest to bardzo sycące danie, które zyskało sobie sławę na całym świecie. Jeżeli chcesz poznać lepiej kuchnię japońską, w tym ramen, wejdź na stronę https://goldsushi.pl/ i poznaj menu.

Jak powinniśmy jeść by przestrzegać zasad savoir-vivre japońskiej kuchni

Stołując się w restauracji serwującej kuchnię japońską, nie wypada zapominać o podstawowych zasadach związanych z kulturą spożywania dań japońskich. Podstawowa zasada dotyczy narzędzia, jakim jemy. Dania japońskie powinniśmy jeść pałeczkami, jednak nie wolno ich wbijać w ryż. Zgodnie z tradycją wbijanie pałeczki w ryż to oznaka ofiarowania ryżu zmarłym, co może wywołać negatywne reakcje wśród współbiesiadników. Jedząc sushi, powinniśmy za jednym razem zjeść cały kawałek. Jeżeli jednak sushi jest za duże, wtedy nie możemy odłożyć niedokończonego kawałka na talerz - powinniśmy go trzymać przy użyciu pałeczek w powietrzu.

Czy kuchnia japońska jest najzdrowsza na świecie?