Herbata zielona najważniejsze informacje

3 min czytania
Herbata zielona  najważniejsze informacje

Już od tysięcy lat, napój z zielonej herbaty cenionych jest za swój smak i właściwości. Zielona herbata, swoją popularność zawdzięcza też odchudzającemu działaniu oraz wspomaganiu procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Jakie są jej najważniejsze właściwości, czy w ogóle posiada jakieś wady oraz jak ją parzyć?

Nie wiele osób w ogóle wie, że ** herbata zielona **ma sporą ilość odmian. Konkretne gatunki zielonej herbaty , rozróżnia się poprzez ich smak, zapach, wygląd liści, a także zawartość kofeiny. Dużo warunkuje też, to o jakiej porze dnia dokonywane są jej zbiory. Specjaliści twierdzą, że najzdrowsze gatunkami są te, które zbiera się o świecie, w momencie gdy na liściach znajduje się rosa. Nie bez znaczenia są też metody zawijania liści oraz rejon świata, z kutego pochodzi dana herbata. Najbardziej cenioną wśród koneserów jest japońska herbata o nazwie Gyokuro.

Niezliczona ilość dobrych składników

Liście zielonej herbaty, powinny być przerobione nie później niż godzinę zaraz po jej zerwaniu. Chodzi o to, aby uniknąć procesu fermentacji, gdyż tylko w taki sposób uda się zachować wszelkie właściwości zielonej herbaty oraz korzystne składniki, których jak się okazuje, jest naprawdę dużo. Wymienić trzeba tutaj polifenole, katechiny, a także bardzo silne antyoksydanty. Napój z zielonej herbaty , bogaty jest też w lipidy, teinę, aminokwasy, garbniki oraz bardzo szeroki zestaw mikroelementów oraz witamin. To właśnie dzięki temu, jest ona uznawana za najzdrowszą herbatę , a liczni naukowcy odkrywają coraz to nowsze jej właściwości.

Wsparcie podczas odchudzania zdrowa herbata

Niejednokrotnie potwierdzone zostało już to, że zielona to najlepsza herbata na odchudzanie , a szczególnie gdy pije się ją przed snem. W takim wypadku, powinna być to herbata z drugiego parzenia, która relaksuje i uspokaja. Pijąc zieloną herbatę z pierwszego parzenia staniemy się pobudzeni i orzeźwieni.

Swoje odchudzające właściwości, zielona herbata zawdzięcza katechinom, a zwłaszcza pewnej substancji o nazwie- galusan epigallokatechiny. Okazuje się, że owe składniki realnie wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej. Ponadto, powstrzymują też wchłanianie się tłuszczy z jedzenia, a także przyspieszają ich trawienie w naszym organizmie.

Warto wiedzieć, że picie zielonej herbaty znacznie pobudza aktywność niektórych enzymów, które odpowiadają za procesy trawiennie. Dodatkowo, wzmaga ona termo genezę, wspiera metabolizm wątroby oraz przyspiesza utlenianie tłuszczów. Wszystkie powyższe informacje, potwierdzone są przez sporą ilość eksperymentów naukowych.

Zielona herbata jak powinno się ją parzyć?

Parzenie zielonej herbaty , powinno odbywać się przy wykorzystaniu miękkiej wody, wolnej od dużych ilości chloru oraz wapnia. Niestety, aczkolwiek w naszych kranach zazwyczaj płynie woda twarda, mocno nasycona chlorem. Kiedy nie ma możliwości, aby ją dobrze przefiltrować wystarczy, że sięgniemy po butelkowaną wodę niegazowaną, której zawartość wapnia jest bardzo niska.

Co warto wiedzieć w kwestii sporządzania naparu? Jedną łyżeczkę suszu, powinniśmy zalać szklanką wody, o temperaturze wynoszącej 80 stopni Celsjusza. Najważniejsze jednak, aby nie zalewać jej wrzątkiem. Każdorazowo, herbata ta powinna być przygotowywana na bazie nowo zagotowanej i świeżej wody. Najlepiej parzyć ją około 3-4 minuty, a jeśli będzie to dłuższy czas, będzie przypominała w smaku szpinak lub algi. To jednak nie jest powód, aby ją wylać, gdyż wystarczy rozcieńczyć ją nieco wodą, a jej smak się wyraźnie poprawi.

Pamiętajmy, że po pierwszym parzeniu najlepiej herbatę wylać, jednak już później możemy ją zalewać kilkukrotnie. Metody te są stosowany przez największych koneserów zielonej herbaty, chociażby z Chin czy też Japonii.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

otososnowiec_kf
Serwisy Lokalne - Oferta artykułów sponsorowanych