Gastronomik na warsztatach kulinarnych

11 października uczennice Technikum nr 3 Gastronomiczno- Hotelarskiego w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu ul .Grota Roweckiego 64 uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w Centrum Kulinarnym w Chorzowie przy ul. Adamieckiego 8, których tematem był „Włoski makaronowy raj z Szymonem Szlendakiem”.

Warsztaty kierowane były do specjalistów w dziedzinie gastronomii, wśród których nasze uczennice mogły rozwijać i doskonalić własne umiejętności zawodowe oraz uczyć się współpracy w grupie. Centrum Kulinarne współpracuje tylko z prawdziwymi profesjonalistami i pasjonatami, tym bardziej jesteśmy dumni ,że zaproszono naszych uczniów do udziału w warsztatach.

Kuchnia włoska istnieje w naszej świadomości jako królestwo makaronów. Tam każda potrawa ma swój własny makaron, a pomyłka lub zastąpienie go innym w ogóle nie wchodzi w grę. Podobno rodzajów makaronu we Włoszech jest więcej niż dni w roku. Spotkanie z kuchnią włoską to zawsze czas pełen smaku, dobrej energii i spontanicznej atmosfery.

Uczennice z CKZiU miały okazję poczuć tę dobrą energię i przygotowywać różnorodne potrawy z makaronów pochodzące z różnych części Półwyspu Apenińskiego. W menu warsztatów była: Zupa makaronowa z ciecierzycą , ravioli z masłem szałwiowym, tagliatelle alla bolognese, spaghetti con pesto, rigatonialla carbonara. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją i wręczeniem certyfikatu potwierdzającego udział z podpisem Szefa Kuchni.