UM Sosnowiec: Uczniowie sosnowieckiego Gastronomika w finale Kulinarnego Pucharu Śląska

1 min czytania

19 lutego 2018 r Uczniowie Technikum nr 3 i Branżowej Szkoły I Stopnia nr 4 Gastronomicznej w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu (ul. Grota Roweckiego 64) przystąpili do konkursu kulinarnego organizowanego przez Firmę WEINDICH Centrum Przemysłu Mięsnego i Gastronomii.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki zimnej oraz deseru. Inspiracją do wykonania zadania była tradycyjna kuchnia śląska w autorskiej aranżacji. Uczniowie - Tomasz Kostorz i Kordian Jarmundowicz prowadzeni przez nauczycieliTomasza Wasyliszyna i Dariusza Mączkę przygotowali przystawkę:

Antre _ prażynki ryżowe krupniok, chips z ogórka_

__

oraz deser Śląska rozkosz - mus jabłkowy, pasta makowa, glazura z białej czekolady.

Przy ocenie dań konkursowych jury zwracało szczególną uwagę na nazwę dania, jednolitość receptury, właściwy dobór technik kulinarnych, kompozycję na talerzu oraz potencjał pod kątem występu finałowego.

W eliminacjach wzięło udział 21 zespołów z województw: śląskiego, dolnośląskiego, opolskiego, łódzkiego, podkarpackiego. Do finału zakwalifikowało się 12 szkół, wśród nich uczniowie CKZiU w Sosnowcu.

Gratulujemy naszym finalistom i ż yczymy im powodzenia w dalszych zmaganiach finałowych konkursu, które będa miały miejsce dnia 12 marca 2018 r.**** w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Urząd Miejski w Sosnowcu, sosnowiec.pl/, sosnowiec.pl/aktualnosci/id,14059,uczniowie_sosnowieckiego_gastronomika_w_finale_kulinarnego_pucharu_slaska.html

Autor: krystian