UM Sosnowiec: III Wojewódzki Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018”
20 marca 2018 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu ul. Grota Roweckiego 64 , Technikum Gastronomiczno - Hotelarskim nr 3 odbył się III Wojewódzki Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018”, którego tematem przewodnim był Kolorowy deser z wykorzystaniem owoców i/lub warzyw”.
W konkursie wzięło udział 10 dwuosobowych drużyn z 10 szkół województwa śląskiego. Celem konkursu było podniesienie rangi zawodu kucharza i jakości kształcenia zawodowego, rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności kulinarnych.
Tegorocznymi laureatami konkursu zostali:
I miejsce: Karol Knapik i Dawid Charyga z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach
II miejsce: Julia Neska i Karolina Kurszewska z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
III miejsce: Wiktoria Stobińska i Aleksandra Sołtysik z Zespołu Szkół i Placówek im. Hugo Kołłątaja w Zawierciu
Nagrody zwycięzcom wręczyli zaproszeni goście, wśród których byli m.in. przedstawiciele władz miasta Sosnowca, przedstawiciele firm współpracujących.
Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy pomysłowości i kreatywności, a nauczycielom i opiekunom, dziękujemy za pracę i wysiłek włożony w przygotowanie młodzieży.
Urząd Miejski w Sosnowcu, sosnowiec.pl/, sosnowiec.pl/aktualnosci/id,14161,iii_wojewodzki_konkurs_uczniowskie_inspiracje_kulinarne_2018.html
Autor: krystian