III Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018”

20 marca 2018 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego  w Sosnowcu ul. Grota Roweckiego 64 , Technikum Gastronomiczno - Hotelarskim nr 3 odbył się III Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018”, którego tematem przewodnim był  „Kolorowy deser z wykorzystaniem owoców i/lub warzyw”.

W konkursie wzięło udział 10 dwuosobowych drużyn z 10 szkół województwa śląskiego. Celem konkursu było podniesienie rangi zawodu kucharza i jakości kształcenia zawodowego, rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności kulinarnych.

Tegorocznymi laureatami konkursu zostali:

I miejsce: Karol Knapik i Dawid Charyga z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka  w Katowicach

II miejsce: Julia Neska i Karolina Kurszewska z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach

III miejsce: Wiktoria Stobińska i Aleksandra Sołtysik z Zespołu Szkół i Placówek im. Hugo Kołłątaja w Zawierciu

Nagrody zwycięzcom wręczyli zaproszeni goście, wśród których byli m.in.  przedstawiciele władz miasta Sosnowca, przedstawiciele firm współpracujących.

Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy pomysłowości i kreatywności, a nauczycielom i opiekunom, dziękujemy za pracę i wysiłek włożony w przygotowanie młodzieży.